Kayıt Ol

Giriş

Şifremi Kaybettim

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

soru ekleme

Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Giriş

Kayıt Ol

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Mardin Kültür Sanat

Mardin’e Nasıl gidilir?

Mardin’e Nasıl Gidilir?

Mardin’e İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin birçoğundan havayolu, karayolu gibi pek çok farklı şekilde ulaşabilirsiniz. Ortadoğu ülkelerini, Şanlıurfa ve Gaziantep üzerinden Adana’ya bağlayan E-90 karayolunun ana eksenini oluşturan Mardin’in havaalanı, Kızıltepe ilçesinde. Mardin-Kızıltepe arası arabayla yaklaşık 20 dakika sürüyor. İsterseniz havaalanından servislerle ya da şehir içi ulaşımı kullanarak da Mardin merkeze gelebilirsiniz.

Havayolu ile ulaşım imkânının olmadığı şehirlerin hemen hepsinden ise Mardin’e karayolu ile ulaşım mümkün. Büyükşehirlerden ve civardaki şehirlerden otobüs seferleri ile Mardin’e gelebilirsiniz. İsterseniz Diyarbakır, Şanlıurfa gibi bölgenin diğer büyükşehirlerine ulaşıp buraları da gördükten sonra Mardin’e aktarma yapabilirsiniz.
Kendi aracınızla gelmek isterseniz de bazı yol bilgilerimiz şöyle:
•    Şanlıurfa – Mardin arası yaklaşık 190 kilometre ve 3 saat sürmektedir.
•    Diyarbakır – Mardin arası yaklaşık 92 kilometre ve 1 buçuk saat sürmektedir.
•    Gaziantep – Mardin arası yaklaşık 335 kilometre ve 4 buçuk saat sürmektedir.
•    İstanbul – Mardin arası yaklaşık 1.480 kilometre ve 17 buçuk saat sürmektedir.
•    Ankara – Mardin arası yaklaşık 1.030 kilometre ve 13 saat sürmektedir.


Kültür Sanat Etkinlikleri
1-Uluslararası Mardin Resim Sempozyumu
Hayata, insana ve dünyaya bakmanın, yorumlamanın ve bunu kritik etmenin bir aracı olan resim sanatı ile ilgili ilk resim sempozyumu 2010 yılında düzenlendi. 1. Mardin Uluslar arası resim sempozyumu “Medeniyetler Buluşması” konseptiyle gerçekleştirildi. Sempozyumun küratörlüğünü  uzun yıllar İstanbul’da yaşayan, ardından memleketi Mardin’e dönüp orada çalışmalarını sürdüren  ressam Şerif Kino, Mardin’li ressamlar grubundan Abdurahman Yalçınkaya ve Fahrettin Kuzu üstlendi.  Mart ayı süresince devam eden sempozyuma Türkiye’den ve yurtdışından otuz ressam katıldı. Sempozyum Sabancı Mardin Kent Müzesinde gerçekleştirildi. Ressamların konaklama, yeme-içme masrafları ile sempozyumda yaptıkları tabloların telif ücretleri Mardin Valiliğince ve GAP idaresince ödendi.
Mardin Resim Sempozyumu 2010 yılı Nisan ayında Şerif Kino ve Fahrettin Kuzu’nun küratörlüğünde gerçekleştirildi. Sempozyum sırasında yapılan tablolar Mardin Müzesinde sergilendi. Sempozyuma,Türkiye’den DevrimErbil, Halil Akdeniz, Nadide Akdeniz, İsmet Yedikardeş, Nur Gökbulut, Zahit Büyükişliyen, Hüsamettin Koçan, Süleyman Saim Tekcan, Nüzhet Kutluğ, Altan Çelem, Adil Salih, Serdar Şencan, Şenol Yorozlu, Mustafa Horasan, Reşat Başar, Alptamer Ulukılıç, Basri Erdem ve Bünyamin Özgültekin katıldı. Yurtdışından da Mats Lyden, Anders Adelgren, Pontus Raud, Nejla Gür, Gerhard Scharnhorst, Thomas Wöhrmann, Aantoniy Sofev, Walery Yemtsew, Petrı Fazlı, Gorbenko Svıatoslav, Viktoria Aamalyanovich, Dmıtri Novac, Hamid Namdar, Ferhad Khalil, Yaghub Ammameh Pich davet edildi.
2-Turizm Festivali
Turizm Festivali, Avrupa Birliği fonları ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca finansmanı sağlanan ve 2013 yılında faaliyetine başlayıp Haziran 2015 tarihinde sonlanan Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi ofisince planlanan bir turizm etkinliğidir. Proje, Mardin ili bütününde turizm altyapısını ve turizm sektörünün rekabet gücünü iyileştirme yoluyla Mardin’in sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Festivalin amacı Mardin’in turizm potansiyeli gelişirken turistlere alternatif etkinlikler sunarak Mardin’e gelen turistlere zamanlarını doldurabilecekleri aktivite seçenekleri sunmaktır. Turizm festivalinin finansmanı Sürdürülebilir Turizm Projesi kaynaklarından karşılanmıştır. Festivalin, her yıl turizm haftası içerisindeki günlerde düzenlenerek Mardin’de geleneksel olarak gerçekleştirilen bir turizm etkinliği olması sağlanmaya çalışılmıştır. Festival kapsamında kortej yürüyüşü, dans gösterileri, müzik dinletileri ve tiyatro oyunları sergilenmiştir.
3- Mardin Opera ve Bale Günleri
        Mardin Valiliğince 08-16 Mayıs 2015 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün desteği ve katılımıyla gerçekleştirildi. Ankara, İzmir ve Samsun Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının birbirinden değerli yerli eserlerle sahne aldığı Mardin Opera & Bale Günleri, 8 Mayıs Cuma günü saat 20.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda Anadolu’nun en sevilen türkülerinden oluşan “Senfonik Türküler” konseriyle başladı. Son temsil ise,16 Mayıs Cumartesi  Artuklu Üniversitesi AKM Salonunda, saraydaki iktidar mücadelelerini ve bu mücadelelerle kaderleri belirlenen genç kadınların haremdeki entrikalarını konu alan “Harem” balesi oldu.
4- Mardin Bienali
        Mardin Valiliği ve Başbakanlık GAP İdaresi’nce desteklenen, küratörlüğünü Döne Otyam’ın üstlendiği danışmanlığını Ferhat Özgür ve Ayşegül Sönmez’in yaptığı ve  4 Haziran-5 Temmuz 2010 tarihleri arasında düzenlenen 1. Mardin Bienali’nin sergi başlığı çıkış noktasını, Mardin’de hem ev hem de sokağa geçit veren binlerce yıllık mimari yapıların adı olan Abbara’lardan aldı.  Bienal başlığı olan ‘AbbaraKadabra’ ise Mardin’e özgü bu mimari yapı ve şehrin ev sahipliği yapacağı çağdaş sanat hareketinin büyüleyici bileşimine işaret ediyor. Mardin’de her bir abbara sosyolojik, mimari ve felsefi açıdan önemli önermeleri içerdiğinden dolayı,  projenin açılış cümlesi olarak abbara’nın kendisi, kentin yüzyıllarca öncesinde görmezden geldiği kamusal ve özel arasındaki diyalektiğe vurgu yapıyor ve böylece bugünü daha iyi anlamamız gerektiğini amaçlıyor.
        AbbaraKadabra’da yer alan yapıtlar, Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Cumhuriyet Meydanı, Tokmakçılar Konağı gibi tarihsel yerleşimlerin yanı sıra şehrin kamusal alanları ve bazı abbaralarda sergilendi.
         Mardin Bienali GAP İdaresi, Mardin Valiliği, Başbakanlık Tanıtma Fonu işbirliğiyle ve özel sektörün katkılarıyla 21 Eylül-21 Ekim 2012tarihleri arasında  düzenlendi. 3. Mardin Bienali ise 15 Mayıs -15 Haziran 2015tarihleri arasında gerçekleştirildi.
5-Yeşilli Kültür Turizm ve Kiraz Festivali
        Mardin’in kuzey doğusunda bulunan, Mardin’e 8 km uzaklıkta yer alan ve 1970 yılında ilçe statüsünü kazanan Yeşilli(Rişmil) ilçesinde her yıl Haziran ayı içerisinde ilçede tarımı yapılan kirazların festivali yapılmaktadır. Yeşilli Belediyesince bu yıl 11’incisi düzenlenen festivalde 20 üreticinin katılımıyla  “en güzel kiraz” yarışması yapıldı
6- IM Uluslararası Sosyal Sirk Festivali
Mardin’de ve çevresinde sanatın ulaşılabilirliğini ve yaygınlığını artırmak amacıyla yerel, ulusal ve uluslararası sanat-eğitim etkinlikleri yürüten Her yerde Sanat Derneğince her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir. Festival kapsamında çocuklara ve geçlere yönelik olarak Sirk okulu açılmakta, müzik ve mizah etkinlikleri düzenlenmektedir.
        Çocuk ve gençlerle çalışmak için pedagojik bir araç olarak kullanılan sosyal sirk okulu ile çocukların ve gençlerin yaşadığı kötü deneyimlerin ve travmaların sanat yoluyla hafifletilmesi, iyileştirilmesi ve bu grupların kültürel, sanatsal ve sosyal etkinlikler yoluyla yaşadıkları yeni kültüre entegre olmaları amaçlanmaktadır. Sirk Okulunda  Mardin’li, Suriye’li, Afganistan’lı, Irak’lı çocuk ve gençler bir araya gelmekte ve eğitim almaktadır. Eğiticiler dünyanın çeşitli ülkelerinden gönüllü olarak gelip eğitim vermektedir. Bir sanat, toplum ve yaşam merkezi olarak faaliyet gösteren sirk okulu gönüllülük ilkesiyle çalışmaktadır. Sirk festivali Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından desteklenmektedir.
7-SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali
Temel amacı, Mardin’de sinema kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak olan SineMardin, ilk olarak 2006 yılında gerçekleştirilmiştir. SineMardin uluslararasıbir film festivali olarak Mardin’de deneyim kültürünün ve sinema üretiminin gelişmesine katkıda bulunmak amacındadır.
2015 yılında 2-9 Ekim tarihleri arasında 10. kez gerçekleştirilecek olan SineMardin, ilk kez bölgesel nitelik sunarak birden fazla şehirde aynı anda program gösterimi gerçekleştirecektir. Mardin Film Ofisi derneğince düzenlenen SineMardin film festivali GAP İdaresi tarafından desteklenmektedir.
8- Uluslararası Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali
“Tiyatro soyut, anlaşılmaz, eğlencelik bir şey değil, aksine, bireyin kimlik değişimine “empati kurabilme”becerisine, kendini doğru ifade edebilme becerisine katkıda bulunan, yaşadığımız olay ve durumlarla ilgili sebep-sonuç ilişkisi kurabilmeye, çözümleme yapabilmeye olanak veren somut bir şeydir. Tiyatro, anlatmak istediğini didaktik olmayan bir yolla, eğlenceli bir metotla anlatır ve benimsetir.”  Yaklaşımı ile yola çıkan Dramatik Sanatlar Eğitim ve Araştırma Derneğince (DRASED) 2009 yılından beri (2011 hariç) her yıl 01-08 Kasım tarihleri arasında düzenlenen tiyatro festivalinin bu yıl 6’incisi düzenlenecektir. Festivale yerli ve yabancı tiyatrocular katılmaktadır. Festival Kültür ve Turizm Bakanlığı, GAP idaresi ve Başbakanlık Tanıtma Fonunca desteklenmiştir.

Kaynak: Mardin Valilik Sitesi

Hakkında NasilBirYer

Leave a reply

Captcha Captcha güncellemek için resime tıkla